Dekton

Dekton is een materiaal dat wel eens omschreven wordt als een revolutie in architectuur en interieurdesign. Het bestaat uit een mix van onder andere glas, kwarts en porselein die onder hoge druk en temperaturen samengeperst wordt. Op die manier wordt een natuurlijk proces nagebootst dat normaal honderden jaren in beslag zou nemen. Het resultaat van deze ‘Particle Sintering Technology’, ontwikkeld door Cosentino, is een ultracompact, hard en niet-poreus materiaal.

Dekton wordt daardoor veelvuldig gebruikt in gevoelige ruimtes als keukens en badkamers, maar ook vloeren, trappen, meubels en zelfs buitentoepassingen zoals gevelbekleding.

In deze blogpost bespreken we:

  • De voor- en nadelen van Dekton
  • Toepassingen van Dekton
  • De beschikbare uitvoeringen

Voor- en nadelen van Dekton

Door het productieproces van Dekton behoudt het materiaal een natuurlijke uitstraling maar biedt het verschillende voordelen ten opzichte van composiet en natuursteen.  Zo is het materiaal:

  • kras- en schokbestendig en slijtvast, waardoor het voor heel wat toepassingen geschikt is
  • hittebestendig, het materiaal gaat niet werken bij hitte of temperatuurwisselingen, waardoor het zelfs geschikt is voor buitentoepassingen
  • vlekbestendig en kleurvast, het verkleurt niet door warmte of UV stralen

Het materiaal is bovendien in verschillende kleurstellingen te verkrijgen en makkelijk te onderhouden. Deze duurzaamheid heeft echter ook een prijs, het is een van de duurste materialen voor bijvoorbeeld het vervaardigen van een keukenwerkblad.

Toepassing van Dekton

Het vaakst zien we Dekton terug als keukenwerkblad. Het materiaal is slijtvaster dan bijvoorbeeld graniet en voedsel kan perfect gesneden worden op het werkblad. Door zijn compactheid is het materiaal niet vlekgevoelig en kunnen zelfs hardnekkige vlekken makkelijk verwijderd worden. Ook hete pannen bieden geen gevaar, dekton zal in tegenstelling tot composiet niet verkleuren doordat er geen hars gebruikt wordt in de samenstelling.

Dekton leent zich ook voor toepassingen in de badkamer; als vloer en wastafelblad, maar ook als douchewand. Eventuele vlekken van make-up, nagellak, tandpasta of kalkaanslag zijn makkelijk te verwijderen en scherpe objecten als een nagelknipper of een hete stijltang zullen geen schade veroorzaken.

Daarnaast is het materiaal ook geschikt voor buitentoepassingen, door het grote formaat van de platen (3200 x 1440 mm) en zijn bestandheid tegen temperatuurverschillen en zelfs vrieskou. We zien toepassingen in de wellness sector, bij buitenzwembaden en als gevelbekleding.

Beschikbare uitvoeringen

Tijdens het productieproces kunnen decoratieve aders en patronen in het materiaal worden aangebracht. Deze lopen door in de massa van de plaat en zullen dus ook aan de zijkant zichtbaar zijn. Er zijn momenteel 14 verschillende afwerkingen mogelijk, ondergebracht in 3 collecties:

  • de Solid Collection bestaat uit egale kleuren, al dan niet met het reliĆ«f van een hout- of steenstructuur
  • De Natural Collection bestaat uit de kleuren van natuurlijke producten als marmer, zandsteen en graniet
  • De Tech Collection biedt een moderne uitstraling met kleuren als Kadum (roesteffect) of Keranium (donker graniet)

Dekton kleuren

Egale kleuren, natuursteen, leisteen, cement, houtstructuur en cortenstaal zijn enkele van de mogelijke kleuren en afwerkingen van Dekton. Met zijn 4 diktes (8mm, 12mm, 20 mm en 30 mm) is voor elke toepassing een oplossing voorhanden. 


Dekton home collection

Dekton home collection

Dekton home collection

Dekton home collection

Dekton home collection

Dekton home collection

Dekton home collection

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap