Deze 8 goedkope interieurtips voor een gezellige woning kan je meteen toepassen

Deze 8 goedkope interieurtips voor een gezellige woning kan je meteen toepassen.

Onze interieurarchitecten weten als geen ander dat een woning niet enkel ‘mooi’ moet zijn. Nog belangrijker dan esthetiek is namelijk de gezelligheid die je woning uitstraalt. Deze 8 interieurtips maken van je huis de ideale plek om te cocoonen! (Zeker tip 7 moet je nu gaan toepassen!)

1 Creëer geen meubelwinkel

Koop niet al je meubels in dezelfde winkel, tenzij je wil dat je huis eruit ziet als een meubelwinkel. Begrijp ons niet verkeerd – meubelwinkels zijn geweldig – maar je moet meubelstukken durven mengen opdat je huis er niet als een toonzaal uitziet. Door verschillende meubels te plaatsen krijg je verschillende texturen die elke ruimte meer uitnodigend en gezellig maken.

2 Wat is de cocoon-factor van je sofa?

Sommige sofa’s zijn mooi zijn om naar te kijken en andere sofa’s zijn perfect om op te zitten. De ideale sofa is echter een mix van beide. Kijk daarom niet enkel naar het esthetische aspect maar ga na wat de cocoon-factor van de sofa is; cocooning is knus en gezellig samenzijn in je woning, afgesloten van de buitenwereld. Bijvoorbeeld door lekker te relaxen in de zetel, met een goed boek en een kop thee, je hoofd op een zacht kussen en je voeten onder een warme plaid.

3 Vul je huis met dingen die je wil aanraken

Een oude lederen zetel, een gebruikte houten tafel, een zacht kussen, een plaid in een mooi patroon … elementen met veel textuur, die vragen om aangeraakt en vastgenomen te worden, geven warmte aan een ruimte.

4 Gebruik warme kleuren

Elke kleur heeft een stemming. Koude kleuren maken een ruimte groter en luchtiger, warme kleuren doen het tegenovergestelde en maken een ruimte kleiner en gezelliger. Iedere kleur, zelfs witten en en zwarten, kunnen koude of warme ondertonen hebben.

5 Licht, belicht, verlicht

Als je weleens in een interieurmagazine kijkt dan moet je er eens op letten hoe licht – vaak onbewust – de sfeer bepaalt in een interieur. Vooral in een leefruimte is het belangrijk om verschillende lichtbronnen te hebben. Heldere lichtbronnen voor familiebijeenkomsten en kleinere lichtbronnen of indirect licht voor de meer intieme momenten.

Een extra tip; tafellampjes brengen zijn ideaal om je lichtpunt te verlagen en geven grote ruimtes zo een extra dimensie.

6 Vervang koel licht door warm licht

Led verlichting ontwikkelt zich aan een razend tempo. Waar de eerste modellen vaak erg ‘wit’ licht gaven ten opzichte van bijvoorbeeld een traditionele gloeilamp, zijn er vandaag reeds heel wat led lampen met warm licht verkrijgbaar. Een kleine aanpassing en kleine investering die meteen een groot verschil maakt.

7 Omring je door dingen waar je van houdt

Mijn collectie boeken. De oude platenspeler van m’n grootvader. Een mooie familiefoto en de eerste schoentjes van mijn zoontje. Al deze dingen maken van mijn huis een thuis omdat ze me herinneren aan de mensen en dingen waarvan ik hou. En dat is nu net het idee achter een gezellige ruimte: een ruimte die ingericht is vóór mensen.

8 prikkel je zintuigen

Naast wat je voelt en ziet beïnvloeden ook geur en geluid het gevoel dat je bij een ruimte krijgt. Denk aan de geur van je haardvuur, de cake in de oven, een bloem of allerhande takjes die je vond in het bos. Of het geluid van een ketterende blok hout in het vuur, de muziek op de achtergrond en de kat die aan het spinnen is.

Deze 8 interieurtips helpen je zonder twijfel om van je huis een thuis te maken. Heb je zelf ook een tip? Deel hem zeker op onze facebook pagina!

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap