Een kleine woning inrichten? Hou rekening met deze tips

Bij het inrichten van een kleine woning wordt vaak meteen gedacht aan compromissen; minder creativiteit, minder nuttige ruimte en minder mogelijkheden. Nochtans kan je ook een kleine woning perfect functioneel én naar je eigen smaak inrichten, wanneer je rekening houdt met deze tips.

De juiste kleuren voor een ruimtelijk effect

Om kleine ruimtes minder benauwd te laten aanvoelen kies je best voor heldere, koele kleuren, deze reflecteren namelijk het licht. Dit geldt voor de muren, maar evengoed voor de vloer.

Creëer een basispalet met 2 heldere kleuren en vul aan met 1 accentkleur die het geheel kleur geeft. Gebruik deze accentkleur subtiel; zet een kleine muur in deze kleur of werk met kleurige details in bijvoorbeeld accessoires of je meubels. Let er wel op dat je meubels minder zwaar zullen ogen wanneer ze in dezelfde tint als je muren geschilderd zijn.

Een motief op de muur kan ook ‘kleur’ brengen in je interieur. Bovendien kan je een kamer visueel hoger laten lijken door een verticaal motief te gebruiken, of net breder laten lijken met een horizontaal motief.

Belichting

De juiste belichting brengt sfeer, maar kan een ruimte ook optisch vergroten, bijvoorbeeld door lampen te richten op de muur en het plafond (voorwaarde is wel dat het plafond en de muur een lichte kleur hebben). Een staande vloerlamp is daarvoor ideaal.
Donkere hoeken in de ruimtes kunnen dan weer met indirecte verlichting uitgelicht worden.

Daarnaast doe je er uiteraard goed aan om zoveel mogelijk daglicht binnen te halen. Vaak hebben enkele kleine aanpassingen al een groot effect; plaats bijvoorbeeld geen planten of decoratie voor het raam en kies voor lichte of doorzichtige gordijnen .

Benut de ruimte

Een ruimte kan al snel rommelig ogen zonder de nodige opbergruimte. In kleine ruimtes zijn daarvoor vaak wat creatievere oplossingen nodig. Hoeken kunnen optimaal benut worden door een hoekmeubel, beddenbakken benutten de ‘verloren’ ruimte onder het bed en hoge kasten bieden heel wat ruimte ondanks de beperkte vloerruimte die ze innemen. Denk ook aan multifunctionele meubelen, bijvoorbeeld een eettafel die je kan uitschuiven wanneer je gasten ontvangt of een zitbank die ook extra opbergruimte biedt. Papieren, documenten en ‘kleine rommel’ kan je dan weer kwijt in praktische organizers of in hoge, gesloten kasten.


Creatieve opbergruimte


opbergruimte aan bed


Radiatorkast met lade

Daarnaast zijn ook zwevende elementen erg interessant voor kleine ruimtes; doordat ze geen plaats innemen op de vloer, lijkt de ruimte alweer groter. Er zijn heel wat modulaire systemen beschikbaar met zwevende planken of zwevende kubussen waarmee je functionaliteit en creativiteit in één klap combineert.


kleine ruimte inrichten met hangkasten

Afscheidingen

In kleine woningen en bijgebouwen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van open ruimtes met meerdere functies: de keuken loopt door in de eetkamer of de zitruimte en slaapkamer worden deels geïntegreerd. Zulke open ruimtes creëren een open gevoel maar kunnen al snel rommelig lijken zonder de nodige afscheidingen. Deze scheidingen kan je vaak eenvoudig creëren door meubels op een bepaalde manier te positioneren. Een buffetkast vormt zo de scheiding tussen het kook- en eetgedeelte of een boekenkast scheidt de zitruimte van de slaapkamer.

Advies nodig bij het (her)inrichten van een kleine woning? Aarzel niet om ons te contacteren!

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap