Energiezuinig verbouwen: deze 6 zaken moet u aanpakken

Naast de lage opbrengsten van het spaarboekje, de klimaatproblematiek en de lage rentes zorgen vooral de stijgende energieprijzen voor een toename in het aantal energiezuinige verbouwingen. We bespraken eerder reeds de subsidies waarop u recht heeft bij een energiebesparende verbouwing maar willen het in deze blogpost hebben over de manieren om uw woning energiezuiniger te maken.

Zuinig verwarmen

Een goed onderhoud van de bestaande verwarmingsinstallatie is erg belangrijk voor een optimaal rendement. Er bestaan vandaag echter verschillende energiezuinige oplossingen om uw woning te verwarmen, waardoor het interessant kan zijn om nu reeds over te stappen. Bij het verwarmen op gas bijvoorbeeld bespaart een gemiddeld gezin €200 tot €400 per jaar door over te stappen van een conventionele VR ketel naar een zuinige HR ketel.

Dakisolatie

Het plaatsen van dakisolatie is een vrij eenvoudige ingreep, waarvoor de overheid bovendien een premie geeft. Wilt u uw woning energiezuinig verbouwen of renoveren dan is het plaatsen van dakisolatie dus een eerste belangrijke stap.

Muurisolatie

Naast de dakisolatie is ook een goede muurisolatie onmisbaar in een energiezuinige woning. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende manieren om muurisolatie te plaatsen. Ook hier geeft de overheid een premie en geldt een korte terugverdientijd. Opgelet; een doorgedreven isolatie vergt een aangepaste isolatie, om condensatie, schimmels en een ongezond binnenklimaat te voorkomen.

Hoogisolerende deuren en ramen

Een goede muurisolatie is pas zinvol wanneer ook hoogisolerende deuren en ramen geplaatst worden. Niet enkel de beglazing speelt daarbij een rol, maar ook de profielen van de ramen en deuren.

Energiezuinige toestellen en verlichting

De meest eenvoudige methode om energie te besparen is uiteraard gebruik maken van energiezuinige apparaten en lampen. Het Europese energielabel maakt het eenvoudig om energiezuinige apparaten te herkennen.

Maak zelf groene energie

Op dit moment is zo’n 6% van de energie die we in Vlaanderen gebruiken, afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. De overheid wil dit aandeel verder doen stijgen en ook u kan zelf groene energie opwekken, bijvoorbeeld met een zonneboiler, zonnepanelen, een warmtepomp of houtpelletkachel.

Hulp nodig bij uw verbouwing? Neem contact met ons op.

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap