Interieurtips voor de living

Wanneer je je woonkamer wil gaan inrichten doe je er goed aan om samen met je partner enkele zaken op papier te zetten of zelfs aan de hand van knipsels, foto’s, stoffen, kleuren en objecten een moodboard samen te stellen. Eenvoudige steekwoorden als ruimtelijk, warm, knus of strak geven een goed beeld van hetgeen je voor ogen hebt.

Het resultaat zal je heel wat tijd besparen in je online of offline zoektocht, doordat je doelgericht op zoek kan. Je vindt makkelijker je weg in het immense aanbod en ook je  interieurvormgever kan op die manier gericht advies geven.

Woonkamer inrichten

Voor het inrichten van de living volg je best deze 3 stappen:

 1. Bepaal in welke stijl je de ruimte wil inrichten. Gevoel is hierbij een zeer belangrijke  factor.
 2. Start met de meest prominente en vaste  elementen : vloerbekleding (tegels/parket), maatkasten, positie van  haard en tv.
 3. Pas daarna kan je werk maken van het inrichten van de losse meubels (loungezetel, eetkamer) en decoratieve elementen (tapijt, verlichting, verduistering).

Het lijkt wellicht logisch om deze stappen aan te houden maar het gebeurt regelmatig dat men reeds in de beginfase decoratie gaat aankopen. Decoratie moet aangepast worden aan de gewenste uitstraling van het interieur, niet andersom.

Tips voor de inrichting van je woonkamer

 1. De kleur van je muren kan je perfect afstemmen op het meubilair. Kleuren zijn vaak onderhevig aan trends, daarom is het goed om te weten dat het makkelijker en goedkoper is om bijvoorbeeld een accentmuur te herschilderen dan nieuwe meubels te gaan kopen.
   
 2. Een goed gevulde woonkamer zal knusser lijken, maar in veel gevallen is het aangeraden om voldoende ‘lege’ ruimte te behouden waardoor het geheel rustiger oogt. Hou daar rekening mee bij het inrichten, meet de ruimte vooraf goed op en schat vooraf goed in hoeveel plaats de meubels in beslag nemen.
   
 3. Net als bij decoratie geldt voor verlichting: stem deze af op je interieur, niet andersom. De gepaste verlichting bepaalt in grote mate de sfeer van je woonruimte.
   
 4. Ook verwarming speelt een rol. Ken je de voordelen van een gaskachel?
   
 5. Denk ook praktisch. Zorg voor voldoende opbergruimte op de juiste plaats, voldoende bewegingsruimte, aansluitingen voor elektrische apparaten en goed geplaatste lichtpunten.
  Slimme oplossingen zijn vaak mogelijk, denk maar aan het ophangen van de flatscreen televisie aan een muurbeugel of een maatmeubel  om de ruimte zo functioneel mogelijk te benutten.
   
 6. Laat je inspireren. Bij De Smedt Cocooning  kan  je in de verschillende  leefkamers  zien en voelen hoe je  eigen interieur er kan uitzien in de toekomst. Foto's en stalenmateriaal dienen er enkel ter aanvulling .

Hoe kan je beter inspiratie opdoen voor de inrichting van uw woonkamer dan door een bezoekje te brengen aan de kijkwoning van De Smedt Cocooning?

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap