Je woning energiezuinig verwarmen? Ontdek de voordelen van een warmtepomp

Wil je een verwarmingsinstallatie die milieuvriendelijk is én een lagere verwarmingskost heeft? Dan is een warmtepomp wellicht iets voor jou. In deze blogpost ontdek je de verschillende soorten warmtepompen en hun voordelen.

Warmtepomp: voordelige, hernieuwbare energie

Warmtepompen halen hun energie uit de bodem, zon, grondwater of de lucht. Daardoor verminderen ze het verbruik van fossiele brandstoffen en beperken ze schadelijke CO2-uitstoot.

Warmtepompen zijn beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee; de energie die ze verbuiken is namelijk gratis en onbeperkt voorradig. Voor het aandrijven van de pompen is slechts een kleine hoeveelheid stroom nodig. Bijkomend voordeel is dat je de warmtepomp niet alleen kan gebruiken om je sanitair water en woning te verwarmen, maar vaak kan het systeem ook als airco dienen in de warme zomerdagen.

Er zijn verschillende types warmtepompen, die je kan combineren met verschillende systemen om de warmte in je woning te verspreiden. Welk type je best kiest hangt af van je budget, je type woning en de omgeving waar je woont. Elk type warmtepomp heeft zijn voor- en nadelen, die ik hier kort voor je zal bespreken.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen halen hun energie uit de buitenlucht en blazen warme lucht de woning in. Het systeem bestaat dus uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits.

Doordat dit systeem vrij eenvoudig te installeren is valt de investeringskost voordeliger uit dan bij de andere types warmtepompen. Het is een prima alternatief wanneer je momenteel elektrisch verwarmt. Nadeel is wel dat het rendement minder hoog is dan bij andere systemen. Heb je reeds een verwarmingsinstallatie dan kies je beter voor een lucht-water warmtepomp.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-warmtepomp haalt eveneens zijn energie uit de buitenlucht. Het verschil met de lucht-lucht warmtepomp is echter dat de energie niet vrijgegeven wordt in de lucht, maar in de verwarmingselementen van de woning. Qua kostprijs liggen beide systemen in dezelfde grootorde.

Wil je je bestaande verwarmingsketel vervangen door een energiezuinig alternatief, dan is de lucht-water warmtepomp een prima alternatief. Je kan deze namelijk aansluiten op de bestaande verwarmingstoestellen en vloerverwarming zonder veel kap-en breekwerk.

De terugverdientijd ligt tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van je verbruik. Let wel dat je kiest voor een model met voldoende capaciteit. Bij temperaturen onder de 3°C ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp namelijk lager, waardoor de pomp meer zal moeten bijspringen om het water te verwarmen.

Grond-water warmtepomp

Grond-water warmtepompen halen hun warmte uit de aarde. Er wordt hiervoor een horizontaal of verticaal ondergronds netwerk van buizen aangelegd, afhankelijk van de beschikbareruimte. De vloeistof in de buizen absorbeert de warmte van de aarde die ontstaat door de zon en magma en voert ze naar de pomp, die de temperatuur verder omhoog brengt.

De grond-water warmtepomp is erg energiezuinig. De investeringskost ligt echter hoger, doordat er graafwerken of boringen nodig zijn. Bij een horizontaal buizennetwerk heb je ook een vrij groot grondoppervlak nodig, dat niet bepland mag worden. Het rendement van dit systeem ligt eveneens lager in het stookseizoen, doordat de grond afkoelt. Bij een verticaal buizennetwerk is dit niet het geval.

Water-water warmtepomp

Water-water warmtepompen halen hun warmte uit het grondwater. Het rendement blijft in alle seizoenen zo goed als gelijk, doordat de temperatuur van het grondwater op een diepte van 50 meter of meer vrij constant is. Doordat de leidingen verticaal geplaatst worden is er weinig grondoppervlak nodig bij dit systeem. Nog een bijkomend voordeel is dat je het systeem kan gebruiken om je woning in de zomer op een natuurlijke manier te koelen. De temperatuur van het grondwater ligt namelijk een stuk lager dan de kamertemperatuur.

Tegenover al die voordelen staat wel een hogere investeringskost, deels afhankelijk van de diepte van de  grondboringen. Daarnaast heb je ook een vergunning nodig om grondwater op te pompen, en dien je een grondwaterheffing te betalen.

Je woning verbouwen met een energiezuinige verwarmingsinstallatie? Neem contact op met ons voor advies.

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap