Welk keukenwerkblad past in jouw droomkeuken? Ontdek de voor- en nadelen van de verschillende materialen

Soorten keukenwerkbladen

Keukenwerkbladen bestaan in heel wat materialen, afwerkingen en kleuren. Ben je op zoek naar het ideale keukenwerkblad? In deze blogpost vertel ik je wat de voor-en nadelen zijn van de verschillende materialen.

Materiaalkeuze

Een keukenwerkblad krijgt doorgaans heel wat te verduren; hoge temperaturen, scherpe voorwerpen, vetten, vloeistoffen en zuren kunnen allemaal hun sporen achterlaten. Een keukenwerkblad moet tegen al die zaken bestand zijn, en daarbovenop hygiënisch en makkelijk te onderhouden zijn.

Houten werkblad

Houten keukenwerkbladen bestaan al jaar en dag en blijven populair, dankzij de warme uitstraling die het geeft aan een ruimte. Toch zien we lang niet meer zoveel houten werkbladen als vroeger. De eigenschappen van hout zijn dan ook niet perfect voor het gebruik als keukenwerkblad: het is niet kras-, hitte- en vochtbestendig. Zelfs een beschermde toplaag kan vaak niet voorkomen dat er al snel zichtbare krassen of vlekken ontstaan op het oppervlak. Een houten werkblad werkt daardoor intensiever onderhoud dan werkblad in composiet of natuursteen.

Kunststof werkblad

Kunststof werkbladen zijn er in ontzettend veel varianten en prijsklassen. Ze bestaan uit multiplex platen die afgewerkt zijn met een laagje laminaat, waardoor het aanrecht (beperkt) krasvast blijft. Dankzij deze afwerkingslaag kan bijvoorbeeld een imitatie hout-, natuursteen- of betonlook en zowat elke kleur gecreëerd worden. Kunststof werkbladen zijn goedkoper dan andere materialen en erg gebruiksvriendelijk. Toch let je best op met messen of andere scherpe voorwerpen en warme pannen.

Inox werkblad

Inox of RVS wordt vaak gebruikt voor industriële toepassingen en is dus erg geschikt wanneer je een moderne, industriële look nastreeft. Het materiaal is heel goed bestand tegen hitte, vocht en zuren en is makkelijk in onderhoud. Inox werkbladen zijn wel erg krasgevoelig.

Betonnen werkblad

Beton is nog zo’n materiaal dat een industriële look geeft. Het materiaal, dat bestaat uit een mengeling van zand, cement, water en pigment, kan gepolierd of gecoat worden zodat het perfect gebruikt kan worden als keukenaanrecht. Het materiaal is hard, glad, slijtvast en bestand tegen hitte.

Beton is wel minder dicht van structuur als natuursteen of composiet. Daardoor is het materiaal vlek- en krasgevoelig en vergt het enig onderhoud.

Glazen werkblad

Glazen werkbladen zijn vrij nieuw en vind je voornamelijk terug in strakke, moderne keukens. De werkbladen worden gemaakt uit industrieel gehard glas waardoor ze kras- en hittebestendig zijn. De bladen kunnen in vrijwel elke RAL kleur gemaakt worden of kunnen zelfs van een fotoprint voorzien worden, wat unieke mogelijkheden biedt voor creatievelingen.

Glazen werkbladen hebben wel als nadeel dat elke vette vinger meteen zichtbaar is en dat de randen vrij broos zijn, waardoor er beschadigingen of scherpe randen kunnen ontstaan.

Natuursteen werkblad

Natuursteen werkbladen hebben een luxueuze, vaak rustieke uitstraling. Veelal worden deze werkbladen gemaakt uit graniet, marmer, blauwe steen of kwartsiet. Naast hun unieke uitstraling bieden natuursteen werkbladen als bijkomend voordeel dat ze hitte- en krasbestendig zijn. Zeker wanneer het oppervlak gepolierd werd zijn ze ook goed bestand tegen vlekken, al zijn de meeste natuursteensoorten licht poreus waardoor je best voorzichtig blijft met scherpe voorwerpen en zuren.

Keramisch werkblad

Keramiek ontstaat uit een mengeling van porselein, klei, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. De mengeling wordt dan hardgebakken en geperst waardoor een licht maar sterk en niet-poreus materiaal ontstaat. Er kunnen verschillende uitstralingen gecreëerd worden, in tientallen kleuren en imitaties van bijvoorbeeld roest, natuursteen en beton. Keramiek is vlek- en kras- en hittebestendig, hete pannen kunnen bijvoorbeeld zonder probleem op het werkblad geplaatst worden.

Bij keramische werkbladen moet je wel extra opletten met zware of scherpe voorwerpen. Mocht je deze op het werkblad laten vallen, dan zouden er beschadigingen kunnen ontstaan. Ook vlekken van zuren ofchemische producten kuis je best meteen op.

Composiet werkblad

Composiet werkbladen bestaan uit kunststof en natuursteen die onder hoge druk en temperatuur tot platen zijn gevormd. De kwaliteit van het materiaal wordt bepaald door de verhouding natuursteen, hard en kunststof. Kwarts-, marmer en granietcomposiet bestaan bijvoorbeeld voor minstens 95% uit kwarts en 5% uit kunststof. Composietsteen is in heel wat kleuren en afwerkingen beschikbaar, al blijft de egaal witte afwerking het meest populair; deze past perfect in een strak, modern interieur.

Composiet heeft een hoge dichtheid, waardoor het een erg hygiënisch en makkelijk te onderhouden materiaal is. Het is daarenboven stootvast en kras- en hittebestendig. Hete pannen kunnen het oppervlak wel verkleuren, een onderzetter blijft dus wel aanbevolen.

Dekton werkblad

Dekton bestaat uit een mix van grondstoffen waaronder glas, kwarts en porselein. Deze worden verwerkt met een speciale technologie die het best kan omschreven worden als een 'versnelde versie van het natuurlijke natuursteenproces'. Hoge druk en temperaturen vormen een ultra compacte massa. Dekton heeft daardoor een hoge vlekbestendigheid en is sterk bestand tegen krassen, schokken, slijtage en hitte. Dekton vereist erg weinig onderhoud en verweert niet.

Dekton is beschikbaar in verschillende effen kleuren en kleuren met een reliëf, waardoor een imitatie hout- of steenstructuur gecreëerd wordt.

 

Krasbestendig?

Hittebestendig?

Vochtbestendig?

Vlekbestendig?

 Hout

-

-

-

-

 Kunststof

-

-

 Inox

-

 Beton

-

-

 Glas

 Natuursteen

-

 Keramiek

 Composiet

-

 Dekton

 

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap