Zolder verbouwen: creëer extra woonruimte

De zolder is vaak een ruimte die vooral als opslagruimte gebruikt wordt. Toch biedt de zolder vaak heel wat mogelijkheden om extra woonruimte te creëren, bijvoorbeeld wanneer de kinderen groter worden en een extra kamer willen.

De zolder kan vaak perfect omgebouwd worden tot een slaapkamer, speelkamer, werkplek of zelfs een badkamer. De benodigde investering is afhankelijk van de bestemming die je de ruimte wil geven, maar de extra woonruimte vergoot zonder twijfel de waarde van de woning. In deze blogpost bekijken we waarop je dient te letten bij het verbouwen van de zolder.

Voorbereiding

Allereerst dien je te bepalen welke bestemming de zolder zal krijgen. Afhankelijk daarvan kan je inschatten wat de ruimte op dit moment mist; lichtinval, die bijvoorbeeld bij het inrichten van een werkplek erg belangrijk is. Of mis je hoogte, wanneer je de zolder wil verbouwen tot een badkamer en een douche wil plaatsen?

Ga vervolgens na welke sfeer je wil creëren. Door de dakbalken af te timmeren krijg je een strakke ruimte maar verlies je vaak ruimte. Of je kan er net voor kiezen om de dakbalken zichtbaar te houden, om extra karakter mee te geven aan de ruimte. Verzamel foto’s van vergelijkbare ruimtes, materialen en kleuren die jouw gewenste stijl weergeven.

Isolatie

De isolatie van de zolder is een van de belangrijkste aspecten om er een aangename ruimte van te maken. Een goede isolatie zorgt dat je de ruimte makkelijk op temperatuur kan houden in de zomer en winter.

Het plaatsen van isolatie tussen de dakbalken is vaak vrij eenvoudig, zeker wanneer deze afgedekt worden met gipsplaten. Wil je echter de dakbalken zichtbaar houden, dan kan je ervoor kiezen om direct onder de pannen te isoleren. Deze methode vergt extra werk omdat alle dakpannen eraf moeten, maar heeft als extra voordeel dat de isolatie optimaal gesloten is. Meer informatie over isoleren vind je op isolatie-info.be.

Licht, kleur en ruimte

Op een zolder met een zadeldak verlies je vaak veel nuttige ruimte door de schuine wanden. Tracht de hoeken daarom zo nuttig mogelijk in te vullen, bijvoorbeeld door er leidingen weg te werken en verwarming of maatwerk opbergmeubels te plaatsen.

Om meer licht te creëren kunnen Velux ramen geplaatst worden in de schuine delen, maar door het plaatsen van een dakkapel kan je tegelijkertijd ook het vloeroppervlak vergroten doordat je een deel van het schuine dak lift. Is de hoogte over de hele ruimte te laag dan kan je ervoor kiezen om (een deel van) het dak te liften. Zorg er wel voor dat je goedkeuring hebt van de gemeente wanneer je zulke structurele wijzigingen gaat doen.

Wordt de zolder opgedeeld in verschillende ruimtes, bijvoorbeeld een slaapkamer en dressing, dan kan je transparante materialen gebruiken om de ruimte visueel te vergroten; gebruik bijvoorbeeld een glazen schuifdeur in plaats van een gesloten wand. Slim kleurgebruik is ook aan te raden op de ruimte optisch te vergroten. Zeker bij schuine muren is het belangrijk om lichte kleurtinten als wit, beige of pastelkleuren te gebruiken.

Toegankelijkheid

Als laatste tip; denk ook aan de bereikbaarheid van de zolderruimte. Een trapladder volstaat vaak wanneer de zolder dienst doet als opbergruimte, maar wil je de ruimte verbouwen tot een meer nuttige ruimte, dan dien je er ook voor te zorgen dat deze vlot toegankelijk is. Hou er rekening mee dat een trap best veel ruimte in beslag neemt op de zolder, maar evengoed in de onderliggende ruimte. Zorg dat de trap en het trapgat voldoende groot zijn en dat er voldoende ruimte is tussen de treden en het plafond. 

Hulp nodig bij het verbouwen van je zolder? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Copyright © 2016 De Smedt Cocooning interieuradvies en interieurarchitectuur | PartnersSitemap