Tips

5 stappen voor de perfecte badkamer renovatie

By 28/02/2017 No Comments
Badkamer met lavabo en wc

De badkamer is vaak een van de meest uitdagende ruimtes om te renoveren. Naast alle praktische en creatieve zaken zijn er namelijk ook best wat technische overwegingen. Kunnen bestaande aan- en afvoerbuizen bijvoorbeeld makkelijk verplaatst worden? In welke staat zijn de kranen en buizen? Waar liggen de elektrische voorzieningen?

In dit artikel geven we jou de 5 stappen voor een perfecte en stressloze badkamer renovatie mee.

1. Puzzel je ideale badkamer bij mekaar

Iedereen heeft een ander beeld van de ideale badkamer. Wil je een bad en douche? Of kies je voor een van beiden of een bad-douche combinatie om zo meer bewegingsruimte te creëren? Afhankelijk van je wensen en gezinssituatie kan je zelf je ideale badkamer samenstellen.

Hiervoor start je best met een grondplan. Een interieurarchitect kan dit voor je maken, maar je kan ook zelf aan de slag. Teken op een blad papier een eenvoudig grondplan op schaal 1/20 (deel alle afstanden in centimeter door 20) of 1/50 (deel alle afstanden in centimeter door 50). Vergeet niet om ramen, deuren en eventueel sanitaire en elektrische voorzieningen te markeren.

Vervolgens teken je op een ander blad de gewenste elementen op dezelfde schaal. Knip deze uit zodat je ze in het grondplan kan puzzelen.

De meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben standaard afmetingen:

  • Enkele wastafel: 80 à 90cm breed – 60cm diep ( 1,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
  • Dubbele wastafel: minimum 130cm breed – 60cm diep ( 2,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
  • Kolomkast: 40cm of 60cm breed – 34cm diep ( 0.8cm x 0.7cm of 1.2cm x 0.7cm op schaal 1/50)
  • Toilet: 90 cm breed – 130cm diep met ruimte voor zitten inbegrepen ( 1.8 x 2.6cm op schaal 1/50)
  • Vierkante douche: minimaal 80 x 80cm tot 100x100cm ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
  • Rechthoekige douche / inloopdouche: Van 120cm tot 200cm breed – 90cm tot 110cm diep ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
  • Bad: Van 170 x 70cm (vrij klein) tot 190cm x 90cm (heel ruim) – ( 3.4 x 1.4cm of 3.8 x 1.8cm op schaal 1/50)

2. Stel je moodboard samen

Heb je nog inspiratie nodig voor de stijl van je badkamer en de materiaalkeuze, stel dan een moodboard samen. Neem hiervoor bijvoorbeeld zeker een kijkje op pinterest. Je vindt er interieurs van over de hele wereld en doet er ongetwijfeld leuke ideeën op om je gewenste stijl te bereiken en de juiste materialen te combineren. Kijk ook naar de praktische zaken; waar wordt er opbergruimte gecreëerd, is er een handdoekrek voorzien, hoe is de verwarming geïntegreerd?

Het moodboard helpt je om nadien gericht te gaan shoppen.

3. Haal alles in huis

Heb je maar 1 badkamer in huis, dan wil je dat de renovatie zo snel en vlot mogelijk verloopt. Daarom is het belangrijk om vooraf alle materialen, vloer- en muurbekleding, meubels en sanitaire toestellen in huis te halen. Vaak is het namelijk even zoeken naar het perfecte badkamermeubel en dan is er doorgaans nog een levertermijn waarmee je rekening dient te houden.

4. Breek en controleer

Eens de badkamer uitgebroken is controleer je best de bestaande aansluitingen, kranen en afvoerbuizen. Merk je bijvoorbeeld slijtage of kalkvorming dan is het wellicht nu het ideale moment om deze te herstellen of vervangen.

5. Decoreer

Wil je je gerenoveerde badkamer helemaal af maken? Voorzie dan enkele accessoires. Enkele nieuwe zachte handdoeken, een badmat,  leuke zeepdispensers of kaarsjes zijn de kers op de taart.

Heb je advies nodig voor je badkamer renovatie of ben je op zoek naar vakmannen? Neem dan vrijblijvend contact op met De Smedt Cocooning.