Tips

Accentmuur: welke muur en kleur kies je?

By 07/11/2018 No Comments
accentmuur hout in slaapkamer

Een accentmuur kan heel wat leven en persoonlijkheid in je huis brengen. Met weinig inspanning geef je je interieur een heel andere sfeer waardoor het ideaal is voor een snelle make-over. Maar voor je start moet je wel weten welke muur je kiest en in welke kleur of print je de muur gaat verven of behangen.

Welke muur gebruiken als accentmuur?

Welke muur je gaat gebruiken als accentmuur wordt uiteraard bepaald door je voorkeur, maar er zijn toch enkele factoren waar je best rekening mee houdt.

Lichtinval

Bij de kleurkeuze van je interieur is lichtinval erg belangrijk en ook bij de keuze van je accentwand moet je daar dus rekening mee houden. Wil je een donkere kleur als accent gebruiken dan is het veelal aangeraden om een muur tegenover je ramen te kiezen. Muren waar weinig of geen licht op valt zullen sowieso al donkerder lijken. Een lichte accentkleur is dan aangeraden. Ben je niet 100% zeker van het beoogde resultaat? Gebruik dan eerst een klein verfstaal om het resultaat op een beperkt oppervlak te testen.

Grootte van de ruimte

De grootte van de ruimte is ook erg belangrijk bij de keuze van de accentmuur. Je kan het ruimtelijk effect beïnvloeden door de juiste accentwand te kiezen:

  • Een accent op de achtergrond brengt de ruimte visueel naar je toe, waardoor ze minder lang lijkt
  • Een accent op de zijmuur verlengt de ruimte
  • Twee donkere accentmuren tegenover mekaar maken de ruimte kleiner en intiemer, net als wanneer je het plafond een donker accent zou geven.
schetsen van accentmuren

Inrichting van de ruimte

Ook de inrichting van je ruimte zal mee bepalen welke muur het meest geschikt is om een accent te geven. Een accentmuur eist je aandacht op. Ben je bijvoorbeeld van plan om een felle accentkleur of print te gebruiken, dan zal je deze wellicht eerder achter de zetel plaatsen in plaats van achter de televisie.

Welke kleur gebruiken voor de accentmuur?

Een andere vraag die je je wellicht stelt is welke kleur je best gebruikt. Hoewel de mogelijkheden onbeperkt zijn kunnen we toch enkele richtlijnen meegeven.

Grootte van de accentmuur

Ook de grootte van de accentmuur zal mee de mogelijkheden bepalen. Een frisse lichte kleur kan het goed doen op een grote wand, maar voor een kleine accentmuur kan je gerust ook naar een opvallende, pittige kleur of print kijken.

Glanzend of mat

Een glanzende verf of behangpapier laat je interieur er frisser uitzien maar eist ook meer de aandacht op, waardoor dit niet aangeraden is voor grote oppervlakken. Mattere kleuren zorgen dan weer voor een intiemere sfeer en zijn daardoor beter geschikt voor grote wanden.
Ben je niet zeker welke afwerking te kiezen, dan kan je kiezen voor een middenweg: satijnglans.

Textuur en print

Je accentwand hoeft niet te bestaan uit 1 kleur. Je kan evengoed een mooie print of textuur gebruiken. Een accentmuur behangen met een opvallend motief zal een echte eyecatcher zijn in de ruimte en door bijvoorbeeld een print te gebruiken met horizontale lijnen kan je de ruimte visueel verlengen

Je ziet dat je met heel wat zaken rekening dient te houden vooraleer je aan de slag kan. Ben je er ondanks deze tips nog niet aan uit of heb je bijkomend advies nodig?
Aarzel dan niet om ons te contacteren.