DSC-Logo-1

Wat kost de verbouwing van een woning in België?

Ga je verbouwen? Dan stap je sowieso in een spannend avontuur. Voordat je start met dromen over het eindresultaat, is het wel belangrijk om te weten hoeveel een verbouwing in België kost. 

We raden je aan om vooraf een aantal prijsoffertes op te vragen en te vergelijken.

In deze blog geven we je een idee van de prijs van enkele veel voorkomende verbouwingen. En we gaan dieper in op die factoren die de kosten van een verbouwing beïnvloeden. Zo start je goed voorbereid aan jouw renovatieproject.

Soorten verbouwingen

Als je overweegt om je huis te verbouwen, zijn er verschillende verbouwingsprojecten mogelijk. Elk van die projecten brengt specifieke kosten en bewuste overwegingen met zich mee.

Keukenverbouwing

Een van de populairste verbouwprojecten in België is het renoveren van de keuken. De prijs van een keukenverbouwing varieert sterk en hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en het concept van de keuken, de gebruikte materialen, de kostprijs van de toestellen, het werkblad. Wanneer je de renovatie grondig wil aanpakken, dienen ook de technische voorzieningen en de vloeren vernieuwd te worden. Een functionele en sfeervolle verlichting maakt de keuken volledig af. Voor dit type renovatie hou je best rekening met een budget rond de 30.000 à 40.000 euro, excl btw. 

Badkamerrenovatie

De badkamer is een andere ruimte waar de Belgen graag in investeren. Kies je voor een minimalistische look? Of ga je voor een luxueuze oase? HIer speelt de keuze van de sanitaire toestellen een doorslaggevende rol. Een regendouche, een vrijstaand bad, inbouwkraanwerk zijn mooi maar vaak ook prijzig. Uiteraard zijn hiervoor ook heel wat budgetvriendelijkere varianten mogelijk. Ook bij dit type renovaties moet rekening gehouden worden met nieuwe leidingen voor sanitair, elektriciteit, waardoor ook de muur en vloertegels zullen moeten vervangen worden. Gemiddeld moet je rekening houden met een budget rond de 20.000 en 25.000 euro, excl. btw 

Uitbreiding van je huis

Heb je behoefte aan extra leefruimte, dan kan je overwegen om je huis uit te breiden. De kostprijs van een aanbouw hangt af van de grootte van de uitbreiding en het type constructie. Gemiddeld kost zo’n uitbreiding tussen de 2.000 à 2.500 euro per vierkante meter. Bij dergelijke structurele werken ga je een bouwaanvraag moeten indienen. Best hou je dus ook rekening met de kostprijs voor opmaak bouwdossier.

Dakrenovatie

Een dak beschermt je huis tegen weer en wind. Na verloop van tijd komt er slijtage optreden en is het aan vervanging toe. Bovendien zijn de isolatienormen heel wat strenger geworden. Dat maakt dat de kosten voor een dakrenovatie kunnen variëren naargelang de oppervlakte van het dak, het type dakbedekking en de eventuele extra isolatie. Voor een correcte prijsofferte ga je best te rade bij een professionele daklegger.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Omvang van de verbouwing

Het spreekt voor zich dat de omvang van een verbouwing een grote rol speelt bij het bepalen van de prijs. Gefaseerd te werk gaan maakt de verbouwing iets aangenamer maar zal duurder zijn omwille van de gespreide opstartkost (installatie, afdekking…) en complexere planning.

Materiaalkeuze

Ook de keuze van de materialen heeft een grote impact op de kostprijs. Luxueuze materialen en hoogwaardige merken zijn duurder, terwijl budgetvriendelijke opties beter passen voor verbouwers die de kosten onder controle willen houden. 

Arbeidskosten

Professionals, zoals aannemers, architecten en vakmensen, nemen een aanzienlijke hap uit je budget. De tarieven van deze professionals variëren sterk. Het is dus zeker verstandig om offertes bij verschillende partijen op te vragen en  te vergelijken.

Structuur en staat van het gebouw

De staat van het gebouw en de complexiteit van de verbouwing beïnvloeden ook sterk de prijs. Een verouderd en verwaarloosd pand renoveren brengt uiteraard een pak meer kosten met zich mee dan het opknappen van een relatief nieuw huis.

Lokale regelgeving en vergunningen

Informeer zeker tijdig naar de bouwvoorschriften en vergunningsvereisten van de gemeente of stad waar je woont. Voor sommige renovaties moet je een vergunning aanvragen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Conclusie

Een exacte prijs voor een verbouwing in België bepalen is moeilijk, omdat deze sterk afhankelijk is van verschillende factoren. Het is essentieel om vooraf een realistisch budget op te stellen waarbij je rekening houdt met de grootte van de verbouwing, de materialen, de arbeidskosten, de staat van het gebouw en de lokale regelgeving.

Toch is een verbouwing een waardevolle investering waarmee je enerzijds het comfort en anderzijds de waarde van je huis kan verhogen. Met een goede planning en een nauwkeurig berekend budget tover je jouw huis om tot een prachtige en functionele plek waar je graag in woont. 

Ook plannen om te verbouwen? Daar komt De Smedt Cocooning om de hoek kijken! Met onze uitgebreide ervaring en expertise zijn wij de ideale partner om van jouw verbouwingsproject een succes te maken. Met oog voor detail en vakmanschap zorgen wij ervoor dat jouw droomhuis werkelijkheid wordt, binnen het door jou voorziene budget. Verbouwen? Kies voor De Smedt Cocooning en breng je verbouwingsdromen tot leven!