DSC-Logo-1

De kunst van de imperfectie toegepast in de hedendaagse interieurs

De interieurtrends veranderen voortdurend. Na de populaire Zweedse en Deense stijlen, is de tijd gekomen om imperfecties in je interieur te waarderen. We zien dat het gebruik van deze imperfecties een stijl is die meer en meer gepromoot wordt in de hedendaagse interieurs.

De filosofie van Wabi Sabi

Wabi Sabi is ontstaan in Japan, het land van de rijzende zon. Het belangrijkste uitgangspunt van deze filosofie is dat schoonheid te vinden is in eenvoud en subtiliteit. Het woord ‘Wabi’ betekent zowel armoede als terughoudendheid. Sabi, aan de andere kant, is een artistieke term die “de bloei van de tijd” betekent. De definitie van Wabi Sabi is een stijlfilosofie die de nadruk legt op het vinden van schoonheid in eenvoudige en onvolmaakte voorwerpen.

De schoonheid van imperfectie vormt de kern van de wirwar van ideeën van Wabi Sabi. Terwijl symmetrie, strakke lijnen en ‘volledigheid’ in design wereldwijd dominante concepten, zijn, verkondigt Wabi Sabi dat perfectie en volledigheid illusies zijn. De mens moet de schoonheid in de onvoltooidheid van zijn omgeving vinden en accepteren.

Breng de Wasi Sabi-stijl aan in je interieur

Apprecieer de imperfecties

De Wabi Sabi-trend is nauw verbonden met de Japanse theeceremonie, die een gevoel van samenhorigheid creëert in een kalme en ontspannende omgeving. De barsten en het verbleekte glazuur van de theekannen staan voor generaties van liefdevol gebruik. Houten vloerplanken worden beschadigd om gebreken te benadrukken.

Bij deze trend draait het niet om alles perfect schoon te houden, integendeel. Zelfs een verouderde leren bank is nog steeds aantrekkelijk. In de wereld van imperfectie kunnen meubels van verschillende vormen en ontwerpen harmonieus naast elkaar staan.

Creëer doelgerichtheid

Laat alles een grotere betekenis krijgen. Zo kan bijvoorbeeld een groot vloerkussen dienst doen als zitplaats. Voeg ambachtelijke en natuurlijke texturen toe aan je omgeving, zoals een schapenvacht of linnen kleed.

Leef rommelvrij

Door eenvoud toe te passen aan je interieur creëer je een gevoel van rust en vermijd je een rommelige omgeving. Technologie wordt het best opgeborgen om onze omgeving opgeruimd te houden en ons een gevoel van welzijn te geven. Laat de natuurlijke elementen van een kamer heersen boven de moderne gadgets.

Voeg je persoonlijke stijl toe

Benadruk je persoonlijkheid in je huis aan de hand van voorwerpen die een duidelijke link leggen met jou als persoon. Decoreer met meubels die een achtergrondverhaal hebben of hang een familiefoto in een houten lijst op een prominente plaats. Je kan ook een erfstuk, zoals een schaal, een vaas of een kunstwerk in de kijker zetten. Deze herinneringen geven je een gevoel van comfort, met andere woorden een thuisgevoel.

Het kleurenpalet in het Wabi Sabi-ontwerp

Wabi Sabi is de boeddhistische levensfilosofie. Aardetinten zoals beige, bruin, grijs en wit zijn ideaal voor deze stijl. Wabi Sabi interieurs lijken hierdoor aanzienlijk warmer en gezelliger en laten de ruimte groter lijken. Dat is vooral belangrijk in interieurs met een beperkte ruimte, zoals een kleine woon- of slaapkamer. De neutrale muurkleuren bevorderen daarnaast ook je ontspanningsmoment.  Na een lange werkdag kan je in een dergelijke omgeving beter tot rust komen.

Als het gaat om patronen, kies dan voor kleinschalige ontwerpen of eenvoudige strepen om het natuurlijke gevoel van de ruimte te behouden. Leg vloeren van duurzame materialen zoals bamboe of hout, want die geven de indruk één te zijn met onze natuur. Handgemaakte accessoires maken de inrichting veel interessanter.

Vraag hulp aan professionals

Nu je op de hoogte bent van deze nieuwste trend en hoe deze wordt toegepast in een interieurontwerp, kan je zelf je fantasie de vrije loop laten gaan en de stijl toepassen op jouw ruimtes. De Smedt Cocooning ondersteunt je hierbij. Laat je fantasie en onze professionele aanpak in elkaar vloeien om samen te werken aan jouw gepersonaliseerd en gewenst interieur in de hedendaagse trend!