DSC-Logo-1

Details maken het verschil… in zowel materiaalkeuze als afwerking

Het belang van details is onmisbaar bij een bouwproject. Details onderscheiden een uitzonderlijk project van een middelmatig project. Charles Eames zei ooit: “Details zijn geen details, ze maken het ontwerp”. Details verheffen het ontwerp tot een higher level niveau.

Wil je graag weten waarom details zo belangrijk zijn? Via deze tips realiseren we jouw perfect project!

Het belang van de juiste materiaalkeuze

Bij de ontwikkeling van een nieuw project is de juiste materiaalkeuze doorslaggevend voor het succes. Het is belangrijk om rekening te houden met de functie van je product. Elk product heeft een ander doel. Kies dus eerst je doel en dan pas je product!

Bij de materiaalkeuze zijn verschillende factoren van belang, zoals:

  • Duurzaamheid: het product moet voldoende lang kunnen meegaan.
  • Esthetiek: het evenwicht tussen kleur, beweging, patroon, schaal, vorm.
  • Prestatieconsistentie: het product moet bij verschillende testen een laag uitvalpercentage kennen.
  • Kosten: het evenwicht tussen materialen van hoge kwaliteit en het op peil houden van de kosten.

Details om rekening mee te houden

Aspecten die op het eerste zicht misschien niet belangrijk lijken, spelen toch een belangrijke rol om je woning te onderscheiden op het gebied van functionaliteit en bruikbaarheid. Hieronder zijn enkele kleine zaken die al een groot verschil maken.

Overweeg ingebouwde kasten

In woningen met een compactere woonkamer is het ontwerpen van maatmeubilair niet evident. Vooral in ruimtes waar veel menselijk verkeer en activiteiten zijn. Een oplossing hiervoor zijn maatkasten. Daarbij kan je kiezen tussen opendraaiende of schuifdeuren.

Middelen bepalen je onderhoudsbehoeften

Neem de keuken als voorbeeld. De keuken is het hart van het huis waar familie en vrienden samenkomen om te eten en gezellig te tafelen. Bij een verkeerde keuze van afwerkingsmateriaal voor de kastfronten of werkblad kan het wel eens moeilijk worden om de keuken makkelijk te onderhouden.

De juiste positie van stopcontacten

Er zijn vier keukenzones, namelijk de niet-verbruikszone, de schoonmaakzone, de voorbereidingszone en de kookzone.

Het is van cruciaal belang om hier de juiste plaats van de stopcontacten te kiezen. Zorg ervoor dat stopcontacten beschikbaar zijn in de zones waar je ze het meest nodig hebt. Dit lijkt een evidentie, maar wordt niet altijd op de juiste manier toegepast.

Houd slechte geuren uit de buurt van je wasgoed

Een wasplaats wordt meestal naast de keuken voorzien waardoor kookgeuren en -dampen de kleding aantasten wanneer dit aan het droogrek hangt of in de wasmand wordt achtergelaten. Houd hier dus rekening mee als je de ruimte voor je wasplaats kiest.

Gebruik voldoende ventilatie in vochtige ruimtes

Als je schimmel in huis hebt, loopt je gezin meer kans op luchtwegeninfecties. Zorg ervoor dat vochtige plaatsen voldoende voorzien zijn van ventilatie. Luchtventilatoren helpen om vochtige plaatsen droog, schimmel- en geurvrij te houden.

Maak gebruik van verduisterende gordijnen

Indien je licht wil weren, zijn verduisterende gordijnen een must. Verduisterende gordijnen zijn hoogwaardige gordijnen gemaakt van een dunne stof met schuimrug die ondoorzichtig is. Door het dichte materiaal blokkeren ze veel licht en zelfs geluiden waardoor je nachtrust niet verstoord wordt.

Vraag het aan De Smedt Cocooning

Er zijn tal van details waar je rekening mee moet houden. Het is niet altijd  even makkelijk om deze te bepalen. Bij De Smedt Cocooning streven we samen met jou naar het perfecte project. Wij houden rekening met alle details om jou een zo aangenaam mogelijke woonervaring te bieden!