DSC-Logo-1

Het belang van de juiste verlichting – functioneel of net sfeervol

Een woningrenovatie vereist heel wat coördinatie. Vooreerst is er de pure architectuur van de woning, daarnaast is er het creatieve proces.

Verlichting is een aspect van het ontwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien. Besteed aandacht aan dit detail, want het kan het verschil betekenen tussen een lichte en uitnodigende of net een weinig aantrekkelijke woning.

Elk type verlichting heeft zijn specifieke toepassing. Zo hebben ze elk hun eigen functie en betekenis voor de esthetiek en functionaliteit van woonruimtes.

Wat is het belang van de drie soorten verlichtingen?

Licht geeft diepte aan uw woonruimte. Daarom is de plaatsing van voorwerpen, meubilair en kunstlicht uiterst belangrijk. U kunt ruimte en diepte in uw woning creëren door de ruimtes anders en passend te verlichten. Verlichting kan in drie soorten worden onderverdeeld: basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting benadrukt de essentie van de woning

Basisverlichting, ook bekend als algemene verlichting, zal in vrijwel elke kamer worden aangetroffen en is bedoeld om de essentie van de woning te benadrukken. Het zijn meestal de eerste lampen die u aansteekt als u een kamer binnenkomt. Deze vorm van verlichting onderscheidt zich door direct licht en een gelijkmatige lichtspreiding.

Accentverlichting benadrukt specifieke elementen

Accentverlichting verlicht een specifiek deel van een kamer of voorwerp. Door accentverlichting in uw woning aan te brengen, kunt u de aandacht vestigen op specifieke interieurelementen zoals de kleur van de muren, een mooi schilderij of specifiek meubilair. Accentverlichting wordt puur decoratief gebruikt om sfeer en persoonlijkheid aan een kamer toe te voegen.

Sfeerverlichting benadrukt de sfeer

Sfeerverlichting is het soort verlichting dat je gebruikt om sfeer te creëren in jouw woning, Het wordt vaak gebruikt om de standaardverlichting te versterken. Daarnaast onderscheidt het zich door het gebruik van zacht, warm en indirect licht.

Wat is het belang van goede verlichting?

Goede verlichting verbetert de stemming en vermindert stress bij de bewoners van de woning. Algemene verlichting is belangrijk omdat het een warme en uitnodigende omgeving creëert. Bewoners vermijden ruimtes door onvoldoende verlichting op bepaalde plaatsen. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht dat licht ons geeft in ons dagelijks leven.

Een voldoende hoeveelheid zonlicht in huis zorgt voor een rustig en opgewekt gevoel. Maar omdat natuurlijk licht niet elke hoek van uw woning kan bereiken, is een goede plaatsing van algemene verlichting van cruciaal belang om deze gaten op te vullen.

Wat is het belang van taakverlichting?

Taakverlichting is niet iets waarmee iedereen vertrouwd is. Taakverlichting is verlichting waarmee taken efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Het wijst, in tegenstelling tot algemene verlichting, vaak in een specifieke richting en is doorgaans twee tot drie keer zo helder als bureaulampen, plafondlampen of andere lampen in de buurt.

Taakverlichting is nuttig voor het uitvoeren van specifieke taken in uw huis, zoals het lezen van een boek, werken in de keuken, douchen. Terwijl de algemene verlichting blijft branden, biedt taakverlichting extra verlichting om een specifieke taak zo goed mogelijk uit te voeren, zoals een lamp bij het aanrecht die extra verlichting biedt bij het koken.

Wat is het belang van energie-efficiënte verlichting?

Het belang van de juiste verlichting in uw huis gaat verder dan de esthetische en functionele voordelen die het biedt. Door energie-efficiënte verlichting te kiezen, bespaart u niet alleen geld op uw elektriciteitsrekening, maar helpt u ook het milieu te redden.

In vergelijking met gloeilampen verbruiken compacte fluorescentielampen (CFL) en lichtgevende diodes (LED) tot 75% minder energie. Ze produceren minder warmte, vereisen minder elektriciteit en gaan langer mee dan gloeilampen.

Begeleiding door experten

Met deze info gaat De Smedt Cocooning aan de slag bij de keuze van de juiste verlichting

in uw renovatieproject.

Onze experts helpen u de beste beslissing te nemen bij het creëren van een woning met de perfecte sfeer!