Tips

Composiet: een goede keuze?

By 01/11/2018 No Comments
Lavabo van witte composietsteen

Composiet is een populair materiaal voor verschillende toepassingen. Hoewel steeds de voordelen van composiet uitgelicht worden, moet er toch rekening gehouden worden met enkele zaken. Is composietsteen een goede keuze voor uw toepassing? Je leest het in deze post.

Wat is composiet?

Composiet is een samenstelling (composed = samengesteld) van gemalen natuursteengranulaat (graniet, marmer of kwarts), hars en kleurstoffen. De materialen worden trillend geperst in een mal tot een erg compact geheel. Deze kan men vervolgens zagen, slijpen en polijsten. Hoewel composiet natuursteen bevat is het dus een technisch vervaardigd product.

Toepassingen van composietsteen

Composiet is geschikt voor erg veel toepassingen. Het materiaal wordt vaak gebruikt in de keuken en badkamer, maar ook elders in huis komt het prima tot zijn recht.

  • Keuken: keukenwerkbladen, spatwanden en spoelbakken.

Tip: Net als bij natuursteen doe je er goed aan om werkblad en spatwand samen te bestellen. Elk werkblad behoudt namelijk zijn unieke eigenschappen en uitzicht doordat het uit samengesteld materiaal bestaat.

  • Badkamer: wastafelbladen, douchewanden en –bakken. Voor deze laatste is een speciale afwerking mogelijk die het materiaal slipvaster maken.
  • Elders in het huis: tafelbladen, vensterbanken, trapbekleding.

Afhankelijk van de toepassing van uw composietsteen kan een andere samenstelling aanbevolen zijn. Zo is composiet op basis van kwartsiet of granietkorrels meer geschikt als keukenwerkblad, terwijl composiet op basis van marmer eerder geschikt is voor bijvoorbeeld trappen.

Voordelen composiet

Het productieproces geeft composiet enkele interessante eigenschappen mee. Het materiaal is oersterk, stootvast, bijna krasvrij en erg dicht, doordat de samenstelling onder hoge druk tegen mekaar geperst wordt. Het materiaal is in alle mogelijke kleuren en verschillende afwerkingen te verkrijgen; gepolijst, gebrand of gezoet, zodat het makkelijk te combineren is met verschillende materialen als hout, inox of aluminium. Daarbovenop is composiet erg makkelijk in onderhoud en ‘werkt’ het niet.

Nadelen composiet

Composietsteen biedt heel wat voordelen, maar er zijn toch enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Ondanks de hoge dichtheid van het materiaal kunnen vlekken wel in het blad trekken. Met name agressieve, natte plekken (van bijvoorbeeld bijtende middelen als aceton of thinner) die niet meteen opgedroogd worden kunnen een permanent kleurverschil veroorzaken. Daarnaast dien je ook voorzichtig te zijn met bijvoorbeeld hete pannen. De bladen zijn namelijk wel hittebestendig maar een zogenaamde thermoshock kan ervoor zorgen dat de harsen gaan verkleuren.

Onderhoud

Wanneer je alert bent voor vlekken en hete pannen steeds op een onderzetter zet, blijft je composietsteen gegarandeerd erg lang mooi. Het materiaal is makkelijk te onderhouden met warm water en een zacht schoonmaakmiddel. Daarbovenop kan je gerust een natuursteenreiniger gebruiken en eventueel kan je het oppervlak eens per jaar impregneren.

Inspiratie nodig? Bekijk zeker onze badkamer renovatieprojecten.