Tips

Interieurtips: het ideale tv-meubel

By 14/10/2018 No Comments
Tv met lamp en tv meubel op maat

Je ideale tv meubel moet uiteraard voldoen aan enkele esthetische voorwaarden, maar daarnaast is het praktische aspect minstens even belangrijk. Ongeacht of je een tv meubel gaat kopen of een meubel op maat laat maken, met deze tips vind je het ideale tv-meubel.

Apparatuur

Je tv meubel moet in de eerste plaats voldoende ruimte bieden voor je televisietoestel en randapparatuur. Om niet al die apparaten en bijbehorende kabels in het zicht te hebben wordt er vaak voor gekozen om alle randapparatuur te verbergen achter een deurtje. Een bijkomend voordeel is dat je minder werk hebt bij het afstoffen.
Hou er wel rekening mee dat de nodige sensoren in het bereik van je afstandsbediening liggen.

Afmetingen

Wanneer je een tv meubel gaat kopen ben je vaak gebonden aan de standaard maten. Wil je je ruimte optimaal benutten en bijvoorbeeld een kastenwand voorzien over de hele breedte van de ruimte, dan ben je aangewezen op maatwerk. Naast de extra opbergruimte voor een muziekinstallatie, boeken of cd’s biedt de kastenwand ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld een inbouwhaard te plaatsen, een oplossing waar zeker in moderne interieurs steeds vaker voor gekozen wordt.

Voorzie zeker ook voor het televisietoestel zelf voldoende ruimte. Dat is aangenamer om naar te kijken, maar bied je ook de kans om later over te stappen naar een iets groter toestel.

Ergonomie

Het is je vast niet ontgaan dat tv meubels de laatste jaren steeds lager zijn geworden. Dit komt doordat de toestellen zelf steeds groter worden en het qua ergonomie aangeraden is om licht naar beneden te kijken. Een richtlijn om de ideale hoogte te bepalen is de 1/3 regel.

Man die op ideale hoogte televisie kijkt

Een goede richtlijn om de ideale kijkafstand te bepalen is door 10 cm per inch te rekenen. Een toestel van 40 inch heeft dus een ideale kijkafstand van 4 meter.

Voorzie ook de nodige belichting om aangenaam tv te kunnen kijken. Teveel licht kan storend zijn, voozie daarom bijvoorbeeld indirecte verlichting rond of naast het toestel.

Zwevende televisie of meubel

De moderne televisie toestellen kan je vaak aan de muur bevestigen. Ga in dat geval, zeker bij valse wanden, na of je de muurbevestiging goed kan plaatsen en de kabels kan wegwerken. Dankzij een beweegbare muurbeugel heb je een goed zicht op het toestel vanaf elke positie.

Ook je tv meubel kan zwevend geplaatst worden, met als grote voordeel dat de ruimte optisch groter lijkt doordat het hele vloeroppervlak zichtbaar is. Uiteraard moet ook hiervoor je draagwand voldoende draagkrachtig zijn en moet je meubel uitgerust zijn met versterkte elementen.

Inspiratie nodig voor je tv meubel? Neem een kijkje op onze pagina over totaalprojecten.