Tips

Keuken inrichten: dit moet je weten

By 05/08/2018 No Comments
keuken met werkhoek

De keuken inrichten vergt vaak de nodige creativiteit. Naast de afmetingen van de ruimte, de aanwezigheid van ramen of deuren en de plaatsing van nutsvoorzieningen is ook ergonomie een belangrijke factor om een functionele keuken in te richten. In deze blogpost bespreken we de voornaamste zaken waarmee je rekening dient te houden bij het (her-) inrichten van uw keuken.

(Half-) open of gesloten keuken?

Koken wordt steeds meer een sociale gebeurtenis. Open keukens zijn dan ook erg in trek, omdat het mogelijk is om contact te houden met de familie of vrienden in de eet- of woonkamer. Daarnaast creëert een open keuken ook meer ruimte, een kostbaar iets, zeker in kleinere woningen.

De open keuken heeft echter ook nadelen. Zo vinden geuren en geluiden makkelijk hun weg naar de woonkamer. Een rustige televisie avond is dan vaak geen optie wanneer iemand druk aan het rommelen is met potten en pannen in de keuken. Een gesloten keuken biedt daar een oplossing voor, al gaat daarbij vaak het sociale aspect verloren.

Ergonomie

De indeling van je keuken is erg belangrijk met het oog op ergonomie en gebruiksgemak. De keuken is een werkplek, waarvan het gebruiksgemak sterk bepaald wordt door de afstanden tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de ‘keukendriehoek’ of ‘werkdriehoek’. Houdt deze denkbeeldige driehoek steeds in het oog wanneer u de keuken gaat inrichten.

voorbeeld van keuken met werkdriekhoek

De loopafstand (deze wordt berekend door de 3 zijden op te tellen) bij een ergonomische keuken ligt tussen de 6 en 8 meter. De afstand tussen de spoelbak en kookplaat ligt best onder de 2 meter, aangezien daar de meeste interactie gebeurt.

Naast de loopafstand is ook de plaatsing van stopcontacten belangrijk, en zijn er enkele nuttige afmetingen waarmee je rekening kan houden:

  • De werkblad hoogte is standaard 90 cm (voor mensen kleiner dan 1m70) of 95 cm.
  • De werkblad diepte is standaard 60 cm, maar kan dieper gemaakt worden voor meer werkruimte.
  • De ideale hoogte voor de oven is ter hoogte van het werkblad.
  • Keukenkasten zijn standaard 60 cm diep, hangkasten zo’n 40 cm.
  • De minimale afstand tussen dampkap en kookplaat is 65 cm bij een elektrisch vuur, 75 cm bij een gasvuur.
  • De vrije ruimte aan de kookplaat en spoelbak is minstens 80 cm, 140 cm wanneer men nog wil circuleren achter de persoon die kookt.
  • De vrije ruimte aan keukenkasten met schuiven is minstens 100 cm, 160 cm wanneer men nog wil circuleren achter de persoon.
  • De vrije ruimte aan keukenkasten met deuren is minstens 70 cm, 130 cm wanneer men nog wil circuleren achter de persoon.

Opbergruimte

Zorg voor voldoende opbergruimte voor al je pannen, servies, bestek, etenswaren en andere benodigdheden. Lades zijn vaak gebruiksvriendelijker dan kasten, doordat ze de ruimte beter benutten en je een goed zicht hebt op de inhoud. Je hoeft dus niet half in de kast te kruipen voor iets wat achterin ligt.

Benut ook de hoeken goed. Er zijn vandaag voldoende creatieve opbergsystemen die een ‘verloren’ hoek omtoveren tot een praktische opbergruimte.

Verlichting

Net als in elke andere ruimte is ook in de keuken een goede verlichting erg belangrijk. Voorzie enerzijds de nodige basisverlichting of sfeerverlichting, in het geval je gezellig wil samenzitten in de keuken of snel wat uit de koelkast wil halen. De plaatsing van de spots en de mogelijkheid om deze te richten is belangrijk om je kasten voldoende uit te lichten.

Daarnaast dien je ook over werklicht te beschikken dat het volledige werkblad goed belicht. Om schaduwen te vermijden worden deze vaak onderaan de hangkasten geplaatst. Zorg in dat geval voor armaturen die makkelijk te reinigen zijn zodat vuil en vet geen kans maken.

De verschillende schakelaars plaats je best bij mekaar, om onnodig geloop te voorkomen. Wil je advies bij het inrichten van jouw droomkeuken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.