Projecten

Thuiskantoor inrichten: hou rekening met deze 6 zaken

By 13/11/2017 No Comments
Home office met bureau en laptop en zetel

Het thuiskantoor is in opmars. Heel wat eigenaren van een eenmanszaak kiezen ervoor om hun kantoor in huis in te richten, maar door de huidige mogelijkheden van het ‘werken in de cloud’ biedt thuiswerken nu ook voor het grote publiek heel wat voordelen.

Werken vanuit een thuiskantoor is werken in vrijheid en rust, zonder reistijden en in de nabijheid van het gezin, terwijl u vaak kosten bespaart. Om uw thuiskantoor in te richten neemt u echter best rekening met verschillende zaken, wij zetten ze alle 6 op een rij.

Privacy

Werkt u sporadisch van thuis uit of vrijwel dagelijks? Ontvangt u geregeld klanten? Zijn er geregeld andere gezinsleden in huis? Bent u snel afgeleid? Ontvangt u geregeld telefoons?
Een thuiskantoor is niet per definitie een afgesloten ruimte. Het is perfect mogelijk om een bureauhoek in te richten of als tussenoplossing bijvoorbeeld een wegneembare scheidingswand te voorzien.

Ruimte en meubilair

Bewaart u veel documenten, dossiers of ander kantoormateriaal in uw kantoor? Gebruikt u een laptop of een desktop computer? Ontvangt u klanten in uw kantoor?
Om efficiënt en productief te werken heeft u voldoende opbergruimte nodig zodat u al uw benodigdheden bij de hand heeft en rommel kan vermijden. Open kasten met opbergvakken zijn handig maar gesloten kasten houden alles stofvrij. Daarnaast heeft u ook voldoende werkruimte nodig. Voorzie daarom een voldoende groot bureaublad.

Houten stoel en bureau

Verlichting

Krijgt uw thuiskantoor voldoende daglicht binnen? Kan de bestaande plafondverlichting makkelijk aangepast worden? Zijn de wanden licht?
Goede belichting in uw kantoor is erg belangrijk. Heeft uw ruimte een raam, dan kan u uw bureau er idealiter op laten uitkijken. Zet uw computer echter niet meteen voor een venster en vermijd weerkaatsing op het scherm door jaloezieën of doorschijnende gordijnen te voorzien. Uw plafondverlichting is best zacht en kan aangevuld worden door gerichte belichting, bijvoorbeeld met een tafellamp.

Trap

Kleurgebruik

Moet uw werkruimte uw creativiteit aanwakkeren of net rust brengen? Hoe groot is de ruimte? Heeft u bestaand meubilair dat u wil gebruiken in uw kantoor?
Verschillende kleuren roepen verschillende emoties op. Een interieurarchitect kan u kleuradvies geven, rekening houdend met zowel de praktische als psychologische facetten van kleur.

Comfort en gezondheid

Kan u uw thuiskantoor voldoende warmen in de winter en koelen in de zomer? Is de luchtvochtigheid goed? Is de ruimte voldoende geventileerd? Besteedt u veel tijd aan uw bureau?
Een goede, ergonomische bureaustoel en gepaste verlichting zijn erg belangrijk wanneer u veel tijd aan uw bureau besteedt. Maar het is lang niet de enige vereiste voor een gezonde werkplek. Elektrische apparaten hebben bijvoorbeeld een invloed op het klimaat in de ruimte. Zorg daarom dat de ruimte goed geventileerd kan worden.

Elektrische apparaten

Welke elektrische apparaten heeft u nodig? Zijn deze draadloos te verkrijgen? Zijn er voldoende stopcontacten beschikbaar?
Vooraleer u uw kantoormeubelen gaat kiezen brengt u best in kaart welke elektrische toestellen u allemaal kwijt wil. Sommige bureaus zijn reeds voorzien van kabelgoten zodat u hinderlijke kabels kan wegwerken. De plaatsing van uw bureau zal wellicht ook afhankelijk zijn van de bestaande stopcontacten.

Gratis advies voor uw thuiskantoor!

Bent u van plan een thuiskantoor in te richten? Er loopt momenteel een actie: 1 uur gratis advies bij u op locatie! Vraag uw afspraak nu aan!